W dniu wczorajszym klienci banku otrzymali email z fałszywego adresu service@pkobp.pl o następującej treści:
Podlinkowana treść „PKO Bank Polski Online Account” prowadzi na stronę phishingową wyłudzającą informacje dotyczące numeru karty, daty ważności oraz kodu PIN.

W przypadku niektórych przeglądarek (m.in. Mozilla Firefox z ochroną antyphishingową oraz Microsoft IE z aktywnym filtrem SmartScreen) użytkownicy otrzymają komunikat z ostrzeżeniem przed oszustwem. Przykładową treść komunikatu zawiera poniższy rysunek.
WAŻNE
Pamiętajmy, że żaden bank nie wysyła do swoich klientów wiadomości e-maili z prośbą o logowanie się lub podanie innych wrażliwych danych.
Zespół CERT.GOV.PL zaleca zapoznanie się z podstawowymi zasadami bezpiecznego korzystania z Internetu dostępnymi na stronie www.surfujbezpiecznie.pl, a w szczególności z artykułem dotyczącym ataków phishingowych. Zalecamy również zainstalowanie programu Netcraft Toolbar, który będzie informował o zagrożeniach w momencie gdy odwiedzasz fałszywą stronę. Dodatek można zainstalować zarówno do przeglądarki Internet Explorer jak i Mozila Firefox.
